Artonis
Niemy
Reputacja: 0
Imię w grze: Karak Azgal - Alteric, Gorfang - Barhir
|
 |
« : Styczeń 26, 2011, 01:45:32 » |
|
Witam!
Jeżeli temat był już poruszany, a problem został rozwiązany to z góry przepraszam i proszę o odesłanie do linka. Jednakże przetrząsnąłem od cholery stron w necie i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Problem występuje nieregularnie. Po jakimś czasie gry, podczas rozgrywki monitor gaśnie (wysyła komunikat "no signal input") dostaję przysłowiowy czarny ekran. Słychać natomiast dalej dźwięk w grze. Nie działa ctrl alt del ani inne kombinacje jedynie twardy reset. Taki problem tylko i wyłącznie występuje mi w WAR. Najnowsze gry śmigają bez problemu na ustawieniach normal, high.
Specyfikacja sprzętu: - Windows 7 - Procek DualCore Intel Core 2 Duo E7200, 2533 MHz (9.5 x 267) - Ram 4096 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) - Grafika NVIDIA GeForce 9800 GTX+ (512 MB)
Sterowniki karty graficznej (wyczyszczone poprzednie) zainstalowane najnowsze. Grafika raczej się nie przegrzewa w trakcie grania monitorowałem temperaturę i zaraz po resecie również, różnice były niewielkie. Gram w WARa na ustawieniach "fastest framerate" i na dodatek w windowed mode (z przeprowadzonych prób wygląda na to że tak działa najdłużej). System skanowałem w poszukiwaniu wirusów i innych badziewi jest czysty. Generalnie większość tego co proponują w necie już próbowałem i nic nie załatwiło problemu. Nie próbowałem jedynie opcji z obniżaniem taktowania karty graf bo nie chcę jej spieprzyć. Czy zna ktoś może jakieś konkretne rozwiązanie tego problemu?
Jest to cholernie upierdliwe zwłaszcza podczas PVP, scenariuszy i questów etapowych bo zazwyczaj musi walnąć w kluczowym momencie :/.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aldrin
Mówca
Reputacja: 22
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2011, 02:06:57 » |
|
Może spróbuj starych sterowników, wersja tak circa 190. Gra stara, karta też, najnowsze to niekoniecznie najlepszy pomysł.
|
|
|
|
|
|
Raldin Feyerabend, mityczny leader Malleus Maleficarum (Karak-Azgal)!
|
|
|
Dubhe
Małomówny
Reputacja: 6
Imię w grze: Dubhe
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2011, 08:14:56 » |
|
Mozesz tez sprobowac file check przy starcie WARka i usunac folder user, i sprawdzic jak bedzie gra bedzie chodzic na podstawowych ustawieniach.
|
|
|
|
|
|
 Chcesz być hardkorem? Zostań Szadoł Łoriorem 
|
|
|
mall
Rozmówca
Imię w grze: Gruffud
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2011, 08:33:40 » |
|
Miałem dokładnie takie same objawy. BSOD pojawiał się we wszelkich instancjach najczęściej- scenariusz, stolica, pve. Znacznie, znacznie rzadziej zdarzało mi się to na RVR.
Nie pomogą raczej zmiany sterowników (acz możesz spróbować rzecz jasna- u mnie nie pomogły). Sugerowałbym sprawdzenie starszych sterowników a nie nowszych. Mam 8800GT, która niewiele się od 9800GTX w sumie różni. Karta się nie przegrzewa.
Co pomaga: zmniejszenie częstotliwości pracy procesora graficznego, pamięci na karcie i shadera. I to niekoniecznie duże zmniejszenie. O ile zmniejszyć? Trudno powiedzieć- proponuję ściąć o pewną wartość i sprawdzić czy BSOD występuje. Jak zniknął to można spróbować troszkę szybszych ustawień.Do zrobienia w profilu Nvidii. Niestety- wygląda na to, że nie działa automatyczne ładowanie profilu przy uruchomieniu WAR-a. Wydajność w sumie nie spadła po ścięciu częstotliwości.
|
|
|
|
|
|
=== Gruffudd - Duraz Tarag
|
|
|
|
malacar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2011, 12:28:21 » |
|
tez czasem mam podobnie, to błąd krytyczny sterownika karty graficznej, po 5-10 sec, komp resetuje sterownik i odzyskuje sprawność, dlaczego u ciebie nie, nie wiem, zjechałbym ze sterownikiem na te z 2009 roku i przejrzał bebech kompa, solidne odkurzanie nie zaszkodzi,...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mall
Rozmówca
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2011, 13:39:05 » |
|
Odkurzone, stare sterowniki przetestowane- sygnał nijak nie powracał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Artonis
Niemy
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2011, 16:38:09 » |
|
Niestety ...
Przeinstalowałem sterowniki na 190.38, kompa doszczętnie odkurzyłem. Nie stosowałem póki co metody z obniżaniem taktowania itp bo nie chciałbym czegoś zwalić przy karcie skoro tylko przy tej grze tak mam. Spróbuje może jeszcze niższa wersje sterowników 180 może.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mall
Rozmówca
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2011, 19:09:57 » |
|
Niestety ...
Przeinstalowałem sterowniki na 190.38, kompa doszczętnie odkurzyłem. Nie stosowałem póki co metody z obniżaniem taktowania itp bo nie chciałbym czegoś zwalić przy karcie skoro tylko przy tej grze tak mam. Spróbuje może jeszcze niższa wersje sterowników 180 może.
Nie pamiętam jak się nazywa pakiet narzędziowy Nvidii. Zmiana częstotliwości na niższe to banał. Poza tym jest możliwość włączenia karty jako 'Default settings' więc nie ma z tym problemów. Generalnie jak szukałem rozwiązania okazało się, że taki BSOD pojawia się w różnych grach na kartach Nvidii. Nie widziałem jakiegoś innego rozwiązania, niestety.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Artonis
Niemy
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2011, 01:56:20 » |
|
Zmniejszyłem częstotliwość o niewiele. Gra działa teraz w pełni poprawnie. Można zamknąć temat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|