Przełęcz Czarnego Ognia
Maj 23, 2012, 21:44:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Odp: Goblin Szaman  (Przeczytany 874 razy)
chmiczek
Milczący

Reputacja: 0

Imię w grze: Wolfverin

« : Listopad 15, 2010, 16:50:04 »

Witam nie chcialem juz robic nowego watku a wiec tak : czy szaman daje rade na wyzszych lvlach czy sie utrzymuje i czy moze byc pierwszy poz wzgledem heala na sc ?
Ornery
Małomówny

Reputacja: 1

Imię w grze: wieczna

« Odpowiedz #1 : Listopad 16, 2010, 08:57:41 »

Ale zrobiles;)
Moim zdaniem większy z niego fun jako dps niż heal, z kilku powodów

1. hoty shamana sa enchantmentami, które radośnie sciaga kobza z 65 feet i zadaje do tego niezłe obrażenia.
2. brak mu instant direct heala, który ma zealot, przez co, bardzo trudno mu szybko zareagować na cele, które właśnie są focusowane i padają. Najlepsze co mozesz zrobic to bańka na absorb i heal za 2,5 sec casta, co często nie wystarczy, czyt. nie zdążysz wykastować długiego heal'a.
3. restorative brust taktyka odzyskiwania ap nie działa na hoty, tylko na directy, a więc szaman na tym podwójnie traci będąc healerem o najwyższej liczbie single target silnych hotów.
4. brak mu dobrych taktyk do heal'a lub buffowania drużyny. Zealot i dok tutaj górują. Dok z pompowaniem morale, zealot z taktyka na 25% zwiększaniu heala na celu i tarczami na absorba. Przepraszam, ma jedna taktyka naprawdę przydatna jeśli jest drugi healer w party, mianowicie instant rez. To naprawdę niezłe, ale trochę mało, by uczynić z szamana uber destro healera.

Ale za to ma dużo ciekawych zabawek do walki na małą skalę, spowolnienia, moralkę zadającą dmg, jak cel się porusza. Masę smaczków, o których mógłbym na zealocie pomarzyć Mrugnięcie
Wolf Panzer
Administrator
Orator

Reputacja: 38

Imię w grze: Thogri, Veneoth

« Odpowiedz #2 : Listopad 16, 2010, 09:08:40 »

Ale zrobiles;)
to ja mu pomogłem :-]

Cyrulik
Małomówny

Wielki upierdliwiec

Imię w grze: Cyrulik

« Odpowiedz #3 : Listopad 16, 2010, 18:57:26 »

1. hoty shamana sa enchantmentami, które radośnie sciaga kobza z 65 feet i zadaje do tego niezłe obrażenia.

Jeśli ma shatter confidence lub destroy confidence, ale rzadko który kotbs ubiera te taktyki - są inne przydatniejsze.

2. brak mu instant direct heala, który ma zealot, przez co, bardzo trudno mu szybko zareagować na cele, które właśnie są focusowane i padają. Najlepsze co mozesz zrobic to bańka na absorb i heal za 2,5 sec casta, co często nie wystarczy, czyt. nie zdążysz wykastować długiego heal'a.

To prawda, oba insta heale szamana - grupowy i pojedynczy - są rzucane 2.5 sek, co w przypadku walki niebiezpiecznie zbliża się do wieczności Uśmiech

3. restorative brust taktyka odzyskiwania ap nie działa na hoty, tylko na directy, a więc szaman na tym podwójnie traci będąc healerem o najwyższej liczbie single target silnych hotów.

Dlatego mamy Yer' not so bad, czyli wyssanie 180 punktów AP z 20 sek opóźnieniem, na uzupełnienie tego braku. Fakt, nawet Restorative Burst nie jest taktyką porównywalną z Wild Healing AM, ale daje radę jeśli ktoś czuje się bezpieczny stać jakiś czas w miejscu i spamować group heal (co czasem się sprawdza, jeśli inni gracze w party choć minimalnie osłonią).

4. brak mu dobrych taktyk do heal'a lub buffowania drużyny. Zealot i dok tutaj górują. Dok z pompowaniem morale, zealot z taktyka na 25% zwiększaniu heala na celu i tarczami na absorba. Przepraszam, ma jedna taktyka naprawdę przydatna jeśli jest drugi healer w party, mianowicie instant rez. To naprawdę niezłe, ale trochę mało, by uczynić z szamana uber destro healera.

A buff na resisty? +240 do każdego to chyba dużo? Zdążyłem się już przyzwyczaić, że szamani są niedocenianą klasą healerów, głównie przez dziwną mechanikę - ni to heal ni to dps. Ale przy doborze odpowiedniego sprzętu, wykupieniu całego drzewka Mork i inwestycji w kilka dodatkowych umiejętności typu Sticky Feetz czy Shrug It Off szaman naprawdę daje radę. Rzucając hot i lecząc grupowo bardzo często wychodzę na scenariuszach wyżej niż większość doków i zealotów, mimo że na początku mają większy heal burst, to z czasem różnica się zaciera. Oczywiście to sprawa czysto sytuacyjna, kwestia ogarnięcia przeciwnika i tego, czy nie jestem przypadkiem focusowany przez jakiegoś nadgorliwca.

Przede wszystkim szaman nie jest healerem stacjonarnym, z czego niewielu grających tą klasą zdaje sobie sprawę. Nie ma szans wytrwać (nawet z guardem) w środku grupy orderu nawet biorąc pod uwagę trzy różne detaunty, głównie przez wspomniany wcześniej brak insta heala. Dlatego nauka gry tą klasą powinna się zacząć od nauki biegania, chowania za innymi i leczenia / atakowania w biegu. Zatrzymujemy się tylko po to, żeby wspomóc kogoś mocniejszym leczeniem (nie siebie, bo szansa że dokończymy będąc atakowani jest znikoma) lub pozbierać loot gdy wszyscy przeciwnicy są martwi.

Mogę doradzić przy wyborze drzewa umiejętności, taktyk, moralek, sprzętu i co tylko Mrugnięcie
Ornery
Małomówny

« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2010, 19:13:28 »

To prawda, że nie każdy kobza z tym lata, ale jak już ubierze, to masz przesrane jak w ruskim czołgu Mrugnięcie

Zapomniałem o wysysaniu apekow, ale pamiętaj o tym, że to też kosztuje spore ilości ap, wydaje mi się, że bez sova szaman nawet z potkami ma kiepsko Mrugnięcie

BUff na rezisty to trochę mało, by wziąć szamana jako drugiego healera zamiast zealota (pod warunkiem, ze obaj gracze mają porównywalny gear i ogarnięcie), zealot też to ma (zazwyczaj moze nie az +240 ale kolo +180 napewno), do tego całą masę innych dobrych taktyk jak już wspomniana +25% heala, która jest naprawdę niezła.

Poza tym, heal na sc, hmmmm, wyciąganie duzych wynikow jest fajne ^_^ Ale, to, że szamek może dużo wyciagnąć to oczywiste, bo duzo hotuje i moze tez spamowac aoe, ale to samo moze zrobic zealot, jeszcze lepiej dok. Mechanikę faktycznie mają mało przydatną, jedyne co w niej fajne, to mozna w heal specu rzucic insta knocbacka z 2 drzewka Mrugnięcie Albo insta rez w dpsie Mrugnięcie
Cyrulik
Małomówny

Wielki upierdliwiec

« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2010, 19:31:05 »

Oj masz przesrane nie tylko Ty, ale i Twoi podopieczni... Chociaż parę razy się wywinąłem i widząc że mój buff znika po prostu stałem i spamowałem grup heal jak idiota - tego nie zdejmują Duży uśmiech

Aby być szczerym, nie próbowałem doka ani zealota, za bardzo przywiązałem się do mojego szamana. Zbyt duża frajda, zarówno jako heal jak i dps, i ten wredny wyraz gęby Chichot
Ornery
Małomówny

« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2010, 19:34:47 »

Zealot tez jest fun, chociaż w dpsie już chyba nie ma tylu zabawek co szaman, ale można też coś pokombinować. Kiedys z rańca na azgalu Cię znajdę to stworzymy healerską drużynę zagłady Mrugnięcie
Linden
Bard

Please don't hurt me.

Reputacja: 27

Imię w grze: Lindenn AM

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2010, 21:02:30 »

Najfaniej  mi się grało shamim jak mi się /special zacięło Uśmiech
W porównaniu z AM może jest i słabszym healerem ze względu głównie na APki, ale za to ma zdecydowanie większą przeżywalność , no i ta frajda z biegania i denerwowania orderowych MDPSów jest bezcenna. Klasa niesamowicie klimatyczna, świetnie wyglądająca i z dopracowanymi animacjami, detaunt to cudo.

Lindenliel SW, Androin WL, Aethele SM
Cyrulik
Małomówny

Wielki upierdliwiec

« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2010, 22:44:08 »

W porównaniu z AM może jest i słabszym healerem ze względu głównie na APki, ale za to ma zdecydowanie większą przeżywalność , no i ta frajda z biegania i denerwowania orderowych MDPSów jest bezcenna. Klasa niesamowicie klimatyczna, świetnie wyglądająca i z dopracowanymi animacjami, detaunt to cudo.

Haha szczera prawda Duży uśmiech Często ganiam solo i udają się ucieczki nawet przed dużymi grupami, pamiętam jak goniło mnie ze 2 party od orderowskiego WC do naszego i to naokoło MS, jakimś cudem - głownie dzięki sticky feetz, detauntom, leczeniu, moralce i potkom - udało mi się zwiać Chichot
Ornery
Małomówny

« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2010, 23:45:23 »

nie moge sie doczekac skilla za rr jak run away, i wtedy moj zealot tez bedzie szamanem Język
Anadim
Mówca

Reputacja: 20

Imię w grze: Sidorius (Karak-Azgal), Zooltan (Bulrok), Tissaja(Karak-Azgal), Borlis(Karak-Azgal)

« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2010, 09:02:46 »

A czym będzie szaman?

Jeśli walka była uczciwa, znaczy że źle ją zaplanowałeś.

"There is no 'I' in 'team', but there is a 'we' in 'weapon.'"
Cyrulik
Małomówny

Wielki upierdliwiec

« Odpowiedz #11 : Listopad 17, 2010, 10:47:37 »

A czym będzie szaman?

Odrzutowcem  Duży uśmiech
sivar
Mówca

Reputacja: 5

« Odpowiedz #12 : Listopad 17, 2010, 12:55:25 »

takich klas w tej grze jest sporo - ociekające klimatem z jendnej strony w kwestii miodności zabawy i gównem z drugiej strony jeśli chodzi o przydatność w warbandach. Problem w tym, że ta gra skoncentrowana jest na walkach warband i sam klimat nie wystarczy Uśmiech

<inactive>
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Google visited last this page Maj 19, 2012, 18:30:32