Czytając posty w tym topicu, postanowiłem wyjaśnić (z obrazkami) jak działa w obecnej chwili zmiana w "kurczaka".
Żeby to zademonstrować stworzyłem postać (31 ranga) i poszedłem do strefy strefy startowej dwarfów.

Obecne serwery bety używają zasad core. Na mapce wyraźnie widać wydzielenie strefy RvR (wejście do niej powoduje automatyczne sflagowanie w przeciągu 10 sekund od wejścia do niej). Na południu znajduje się nieodkryty przeze mnie teren "PvE" zielonoskórych (nie ma problemu żeby sobie tam wejść i pozwiedzać).
Przyszła kolej na sflagowanie się w strefie "PvE" (przypominam, że znajduje się w pierwszym tierze, rangi 1-11).

Efekt oszałamiający

, postać zmieniła się w hmm... kurczaka!

Postać w formie kurczaka jest praktycznie bezbronna, jedyne co można to biegać i próbować coś zadzibać na śmierć

.
Pozostaje pokazać co się dzieje przy wejściu do strefy RvR. Efekt wejścia do takiej strefy, jeśli mamy za dużą rangę, kończy się także zmianą w kurczaka.

Musze przyznać, bardzo ciekawy system zabezpieczający przeciw gankowaniu

.
WAR nie był projektowany z myślą o zasadach Open RvR. Widać to dość wyraźnie. Mythic ugiął się pod naporem płaczu "fanów" (najprawdopodobnie tego innego mmo, którzy kojarzyli serwery Core z serwerami PvE - co jest troche pozbawione sensu). Do konća nie wiadomo jescze jak będą wyglądały serwery Open RvR (nie było dane nam testować). Jeżeli pozostanie to w obecnej postaci - stałego sflagowania, to podczas gry na serwerach Open RvR straci się połowe zawartości WAR'a. W grze, aby zrobić wszystkie unlocki w Tome of Knowlege trzeba wracać na wysokich rangach do stref początkowych (chociażby z powodu, że coś omineliśmy lub jakieś tajemne miejsce jest bronione przez moby 10-20 rang wyższe niż wszystko dookoła). W postaci kurczaka możliwość uzupełnienia ToK jest praktycznie niemożliwa. <teraz mały spoiler> Jako przykład mogę podać lokację opisywaną przez Paula B. w jednym z podcastów. Idziemy w miejsce opisywane przez niego (znajduje się w strefie początkowej dwarfów) i oto to, co tam znajdujemy:

Szanse na dotarcie w to miejsce na randze 3-5 (mniejwięcej w tym momencie mija się to miejsce) są praktycznie zerowe.
Zasady Open RvR uniemożliwiają także jakąkolwiek pomoc w PQ itp. ludziom z niższych tierów. (Sam jakiś czas temu, warrior priestem na 22 randze wróciłem do tiera drugiego aby na PQ dozbierać do końca set, którego miałem jeden element. Solowałem PQ dla rang 16-18 we wszystkich krainach. Set zdobyłem (3 częsciowy - przypadał po jednej części na realm, jedną część zdobyłe u ludzi itp.) i biegałem w nim do prawie 30 rangi

). Wybór zasad to oczywiście kwestia preferencji. Ja sam należę do typu uwielbiającego PvP, ale jednocześnie lubie w grach znajdować wszyskie sekrety itp. dlatego na razie pozostaje mi jeden wybór - Core.