MGGG
Mówca
Reputacja: 15
|
 |
« : Sierpień 16, 2010, 12:09:07 » |
|
24 września jest światowa premiera nowej odsłony najlepszej gry stategicznej wszechczasów - Cywilizacji. Dla mnie pozycja obowiązkowo, szczególnie, że zgodnie z przyjętą linią wydawniczą nowe wersje są wydawane co 5 lat. Gra będzie miała rozbudowany tryb mulit, takl wiec jak ktoś bedzie chętny to zapraszam do walki o przyszłość świata http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=8204&page=0Tutaj można zapoznać się z relacją polskiego gracza z rozgrywki preview
|
|
|
|
|
|
unplagged
|
|
|
|
Pierun
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2010, 12:21:50 » |
|
Najbardziej epicki moment podczas grania w pierwszą(lub drugą) cywilizację? Jednostka militia siedzący w osadzie od tysięcy lat z maksymalnym doświadczeniem około roku 2000 wyskakuje i rozwala wrogi czołg, true story. Jednak podobnie jak nie gram w każdą edycję Fify, tak też cywilizację też odpuszczę, bo to będzie ten sam odgrzewany od 10 lat koltet z nową polewą czekoladową 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MGGG
Mówca
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2010, 12:23:17 » |
|
Pierun, to było z.... 15 lat temu. 
|
|
|
|
|
|
unplagged
|
|
|
sulwen
Rozmówca
Nie zabijaj, jestem z pogotowia.
Reputacja: 4
Imię w grze: Zhal
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2010, 13:45:26 » |
|
Szczerze? Od czasu kiedy jakis miły człowiek zrobił freeciv, zapomniałam o dobrym starym Sidzie M. Dwójka, z której freeciv zerżnął i tak mi się najbardziej podobała (prostota interfejsu w strategiach jest dla mnie zaletą a nie wadą), a fakt, że freeciv jest opensource i ludzie zadbali, żeby AI miało naprawdę coś wspólnego z inteligencją wystarczył mi żeby się bawić lepiej niż oryginałem Ty niemniej, demo pewnie obejrzę, bo to jak z settlersami, dobre koncepcje nie umierają tak łatwo, polecam: http://www.geekosystem.com/8-bit-game-demakes/
|
|
|
|
|
|
D: Zhal (K-A zealot) O: Kermaine (K-N RP) RiP
|
|
|
MGGG
Mówca
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2010, 14:05:04 » |
|
Mnie od 2 dopiero 4 oderwała. 3 była jakaś taka nieudana. Ale Civ4 full wypas i freeCiv nie dorasta jej do pięt. Mozna włożyć nawet milion modów, ale i tak nie przeskoczysz ograniczeń dwójki.
Żałuje, że w CiV5 nie będzie religii. Prowadzenie ekspansji religijno-kulturalnej było moim ulubionym stylem gry.
Z jedną rzeczą się zgodze Zhal. Do tej pory AI w Civkach było przeciętne (w Civ3 komuter potrafił nawet oszukiwać, by nadganiać dystans, który go dzielił od ludzkiego gracza). I właśnie dlatego z taką nadzieją patrzę na Civ5. Według relacji grających już, AI potrafi zadzwić i jest bardzo agresywna.
|
|
|
|
|
|
unplagged
|
|
|
Grizz
Milczący
Reputacja: 1
Imię w grze: Grizztov
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2010, 14:15:16 » |
|
Civka IV była genialna, a z modem FallFrom heaven II gram w nią do dzisiaj. czekdis out: http://kael.civfanatics.net/Civka z czarami, herosami, zupełnie nowymi cywilizacjami, drzewkiem tech-generalnie master of magic w wersji civ4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sulwen
Rozmówca
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2010, 14:37:03 » |
|
Mnie od 2 dopiero 4 oderwała.
A mi ktoś płytkę podprowadził, do dziś mam puste pudełko Żałuje, że w CiV5 nie będzie religii. Prowadzenie ekspansji religijno-kulturalnej było moim ulubionym stylem gry.
Oj, moim też. I co teraz? Pozostaje mi rozgrywka stricte ekonomiczna :> Zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Linden
Bard
Please don't hurt me.
Reputacja: 27
Imię w grze: Lindenn AM
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2010, 14:53:32 » |
|
Civka IV była genialna, a z modem FallFrom heaven II gram w nią do dzisiaj. czekdis out: http://kael.civfanatics.net/Civka z czarami, herosami, zupełnie nowymi cywilizacjami, drzewkiem tech-generalnie master of magic w wersji civ4 Mam to samo 
|
|
|
|
|
|
Lindenliel SW, Androin WL, Aethele SM
|
|
|
MGGG
Mówca
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2010, 15:53:29 » |
|
Oj, moim też. I co teraz? Pozostaje mi rozgrywka stricte ekonomiczna :> Zobaczymy.
Tylko przewaga religijna dawała mnóstwo kasy i olbrzymia przewagę ekonomiczną we wczesnych etapach gry. Mam nadzieje, że ekonomia w Civ5 bedzie lepiej dopracowana. Pamietam jedna taka moja rozgrywkę z Civ2, kiedy grałem małym wysparskim państewkiem (4 miasta), a na 3 kontynentach były 4 olbrzymie cywilizacje. Połączyłem karawanami moje miasta ze głownymi miastami przeciwników i trzymałem ich w szachu ekonomicznym od czasu do czasu nasyłając ich na siebie. Trzymajace w napięciu balansowanie na krawędzi wojny z 4 niedzwiedzami. Skonczylo sie, jak wszyscy na raz przeszli na fanatyzm i zalali mnie tanim wojskiem
|
|
|
|
|
|
unplagged
|
|
|
sulwen
Rozmówca
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2010, 16:03:06 » |
|
Znaczy, gdyby Stany były małe Świat Arabski juz by ich dawno wyrżnął 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
virtusek
Bard
Reputacja: 16
Imię w grze: Wirtus, Ganna
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2010, 16:14:54 » |
|
Mnie od 2 dopiero 4 oderwała. 3 była jakaś taka nieudana. Ale Civ4 full wypas i freeCiv nie dorasta jej do pięt. Mozna włożyć nawet milion modów, ale i tak nie przeskoczysz ograniczeń dwójki.
No u mnie podobnie. 3 nie byla zla, ale gorsza od 2jki  Co do multi, to 4ka ma juz to calkiem sensownie zrobione i nie wiem co wiecej mogliby tam pododowac (moze poza naprawieniem crashy w kilku sporadycznych sytuacjach)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vitulean
Niemy
Ravens
Reputacja: 0
Imię w grze: Vitulean
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2010, 10:51:38 » |
|
Heeeh Civka to normalnie jedyna gra, która nigdy nie znika z mojego dysku. Poczynając od 1 części na 4 kończąc (aż się łezka w oku zakręciła na wspomnienia)... Ciekaw jestem co nowego w 5`tce wprowadzą.
P.S.: 2 część = fail
|
|
|
|
|
|
 BLOOD FOR THE BLOOD GOD! SKULLS FOR THE SKULL THRONE! MILK FOR THE KHORN FLAKES! ^_^
|
|
|
Tarell
Gawędziarz
Imię w grze: Tareell / AM Gildia: The Forsaken KN, Jirell /Shaman Gildia: Da W Mord KN
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 27, 2010, 17:35:23 » |
|
No i zaczął sie czas choroby...poważnej. Civmaniacy znaja ten syndrom " jeszcze jedna tura"  ...i robi sie jasno za oknem. Grałam w civ4 namiętnie ale teraz rozpoczeła się kompletnie nowa era. Zmiany z ilością jednostek na polu to kompletna rewolucja. Ciągle pamiętam te słupki wojsk różnej maści na 1 polu. Grałam sporo w multi i mam to słupkowanie we krwi  a teraz taki zong. Zmienia to kompletnie taktyki walk. Na razie mam problemy z opanowaniem szybkiej redukcji niezadowolenia w państwie, no ale gram 2 dzień więc sporo jeszcze do opanowania. Ogólnie pierwsze wrażenia są niezwykle pozytywne. Koncepcja miast-państw zdecydowanie urozmaica rozgrywke. Jak na razie tylko troche szwankuje inteligencja komputera, bo na poziomie King mój przeciwnik aby zawrzeć pokój, oddał mi wszystko co miał, zostawiając sobie tylko 1 miasto. Narobił mi tym wprawdzie wiecej kłopotu niż korzyści ale wygladało to na kompletne nieprzemyślaną decyzję. To na razie tyle na gorąco...wracam tłuc Bismarcka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wolf Panzer
Administrator
Orator
Reputacja: 38
Imię w grze: Thogri, Veneoth
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 27, 2010, 18:05:26 » |
|
no no, fajnie  a AI mogą poprawić w jakimś patchu ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tompa
Małomówny
Reputacja: 0
Imię w grze: Tolevandrel
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 27, 2010, 19:54:13 » |
|
Nie tylko AI szwankuje, jak się poczyta na forach to strasznie dużo technicznych baboli jest również w grze. Crashe i freezy gry występują u naprawdę wielu ludzi. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników do karty graficznej problem crashy znacznie u mnie zmalał ale gra wciąż mi się wypierza przy 80% prób wejścia do Civilopedii. Ponadto jak na taką grafikę (bardzo ładną bez dwóch zdań, ale to ciągle tylko strategia turowa) gra jest potwornie zasobo-żerna. Pozostawia to pewien niesmak :/ Trudno zrozumieć, że tyle mankamentów nie zostało wykryte podczas testów. Gra sama w sobie super, ale pierwsze wrażenie zostało w moim przypadku trochę nad szerpnięte 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|