Przełęcz Czarnego Ognia
Maj 23, 2012, 20:51:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Civilization 5  (Przeczytany 850 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MGGG
Mówca

Reputacja: 15

« : Sierpień 16, 2010, 12:09:07 »

24 września jest światowa premiera nowej odsłony najlepszej gry stategicznej wszechczasów - Cywilizacji.
Dla mnie pozycja obowiązkowo, szczególnie, że zgodnie z przyjętą linią wydawniczą nowe wersje są wydawane co 5 lat. Gra będzie miała rozbudowany tryb mulit, takl wiec jak ktoś bedzie chętny to zapraszam do walki o przyszłość świata Uśmiech

http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php?TopicID=8204&page=0
Tutaj można zapoznać się z relacją polskiego gracza z rozgrywki preview

unplagged
Pierun
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2010, 12:21:50 »

Najbardziej epicki moment podczas grania w pierwszą(lub drugą) cywilizację? Jednostka militia siedzący w osadzie od tysięcy lat z maksymalnym doświadczeniem około roku 2000 wyskakuje i rozwala wrogi czołg, true story.

Jednak podobnie jak nie gram w każdą edycję Fify, tak też cywilizację też odpuszczę, bo to będzie ten sam odgrzewany od 10 lat koltet z nową polewą czekoladową Spoko
MGGG
Mówca

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2010, 12:23:17 »

Pierun, to było z.... 15 lat temu. Uśmiech

unplagged
sulwen
Rozmówca

Nie zabijaj, jestem z pogotowia.

Reputacja: 4

Imię w grze: Zhal

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2010, 13:45:26 »

Szczerze? Od czasu kiedy jakis miły człowiek zrobił freeciv, zapomniałam o dobrym starym Sidzie M.
Dwójka, z której freeciv zerżnął i tak mi się najbardziej podobała (prostota interfejsu w strategiach jest dla mnie zaletą a nie wadą), a fakt, że freeciv jest opensource i ludzie zadbali, żeby AI miało naprawdę coś wspólnego z inteligencją wystarczył mi żeby się bawić lepiej niż oryginałem Uśmiech

Ty niemniej, demo pewnie obejrzę, bo to jak z settlersami, dobre koncepcje nie umierają tak łatwo, polecam:

http://www.geekosystem.com/8-bit-game-demakes/

D: Zhal (K-A zealot)
O: Kermaine (K-N RP)
RiP
MGGG
Mówca

« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2010, 14:05:04 »

Mnie od 2 dopiero 4 oderwała.
3 była jakaś taka nieudana.
Ale Civ4 full wypas i freeCiv nie dorasta jej do pięt. Mozna włożyć nawet milion modów, ale i tak nie przeskoczysz ograniczeń dwójki.

Żałuje, że w CiV5 nie będzie religii. Prowadzenie ekspansji religijno-kulturalnej było moim ulubionym stylem gry.

Z jedną rzeczą się zgodze Zhal. Do tej pory AI w Civkach było przeciętne (w Civ3 komuter potrafił nawet oszukiwać, by nadganiać dystans, który go dzielił od ludzkiego gracza). I właśnie dlatego z taką nadzieją patrzę na Civ5. Według relacji grających już, AI potrafi zadzwić i jest bardzo agresywna.

unplagged
Grizz
Milczący

Reputacja: 1

Imię w grze: Grizztov

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2010, 14:15:16 »

Civka IV była genialna, a z modem FallFrom heaven II gram w nią do dzisiaj. czekdis out: http://kael.civfanatics.net/

Civka z czarami, herosami, zupełnie nowymi cywilizacjami, drzewkiem tech-generalnie master of magic w wersji civ4
sulwen
Rozmówca

« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2010, 14:37:03 »

A mi ktoś płytkę podprowadził, do dziś mam puste pudełko Język

Żałuje, że w CiV5 nie będzie religii. Prowadzenie ekspansji religijno-kulturalnej było moim ulubionym stylem gry.

Oj, moim też. I co teraz? Pozostaje mi rozgrywka stricte ekonomiczna :> Zobaczymy.

RiP
Linden
Bard

Please don't hurt me.

Reputacja: 27

Imię w grze: Lindenn AM

« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2010, 14:53:32 »

Civka IV była genialna, a z modem FallFrom heaven II gram w nią do dzisiaj. czekdis out: http://kael.civfanatics.net/

Civka z czarami, herosami, zupełnie nowymi cywilizacjami, drzewkiem tech-generalnie master of magic w wersji civ4
Mam to samo Uśmiech

Lindenliel SW, Androin WL, Aethele SM
MGGG
Mówca

« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2010, 15:53:29 »

Oj, moim też. I co teraz? Pozostaje mi rozgrywka stricte ekonomiczna :> Zobaczymy.

Tylko przewaga religijna dawała mnóstwo kasy i olbrzymia przewagę ekonomiczną we wczesnych etapach gry.

Mam nadzieje, że ekonomia w Civ5 bedzie lepiej dopracowana. Pamietam jedna taka moja rozgrywkę z Civ2, kiedy grałem małym wysparskim państewkiem (4 miasta), a na 3 kontynentach były 4 olbrzymie cywilizacje. Połączyłem karawanami moje miasta ze głownymi miastami przeciwników i trzymałem ich w szachu ekonomicznym od czasu do czasu nasyłając ich na siebie. Trzymajace w napięciu balansowanie na krawędzi wojny z 4 niedzwiedzami. Skonczylo sie, jak wszyscy na raz przeszli na fanatyzm i zalali mnie tanim wojskiem

unplagged
sulwen
Rozmówca

« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2010, 16:03:06 »

Znaczy, gdyby Stany były małe Świat Arabski juz by ich dawno wyrżnął Język

RiP
virtusek
Bard

Reputacja: 16

Imię w grze: Wirtus, Ganna

« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2010, 16:14:54 »

3 była jakaś taka nieudana.
Ale Civ4 full wypas i freeCiv nie dorasta jej do pięt. Mozna włożyć nawet milion modów, ale i tak nie przeskoczysz ograniczeń dwójki.
No u mnie podobnie. 3 nie byla zla, ale gorsza od 2jki Uśmiech

Co do multi, to 4ka ma juz to calkiem sensownie zrobione i nie wiem co wiecej mogliby tam pododowac (moze poza naprawieniem crashy w kilku sporadycznych sytuacjach)

Vitulean
Niemy

Ravens

Reputacja: 0

Imię w grze: Vitulean

« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2010, 10:51:38 »

Heeeh Civka to normalnie jedyna gra, która nigdy nie znika z mojego dysku. Poczynając od 1 części na 4 kończąc (aż się łezka w oku zakręciła na wspomnienia)...
Ciekaw jestem co nowego w 5`tce wprowadzą.

P.S.:
2 część = fail

BLOOD FOR THE BLOOD GOD!
SKULLS FOR THE SKULL THRONE!
MILK FOR THE KHORN FLAKES! ^_^
Tarell
Gawędziarz

Imię w grze: Tareell / AM Gildia: The Forsaken KN, Jirell /Shaman Gildia: Da W Mord KN

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 27, 2010, 17:35:23 »

No i zaczął sie czas choroby...poważnej. Civmaniacy znaja ten syndrom " jeszcze jedna tura"  Chichot...i robi sie jasno za oknem.

Grałam w civ4 namiętnie ale teraz rozpoczeła się kompletnie nowa era. Zmiany z ilością jednostek na polu to kompletna rewolucja. Ciągle pamiętam te słupki wojsk różnej maści na 1 polu. Grałam sporo w multi i mam to słupkowanie we krwi  Chichot a teraz taki zong.
Zmienia to kompletnie taktyki walk. Na razie mam problemy z opanowaniem szybkiej redukcji niezadowolenia w państwie, no ale gram 2 dzień więc sporo jeszcze do opanowania.
Ogólnie pierwsze wrażenia są niezwykle pozytywne. Koncepcja miast-państw zdecydowanie urozmaica rozgrywke.
Jak na razie tylko troche szwankuje inteligencja komputera, bo na poziomie King mój przeciwnik aby zawrzeć pokój, oddał mi wszystko co miał, zostawiając sobie tylko 1 miasto. Narobił mi tym wprawdzie wiecej kłopotu niż korzyści ale wygladało to na kompletne nieprzemyślaną decyzję.

To na razie tyle na gorąco...wracam tłuc Bismarcka Chichot

Tareell RR 100 AM, The Forsaken Karak Norn
Jirell RR 80 Shaman, Da W MORD Karak Norn

Tarell RR 100, AM, Garaz Runkaraki Karak Azgal
GR orvr vid http://www.youtube.com/watch?v=ATFLNyP1He4
Wolf Panzer
Administrator
Orator

Reputacja: 38

Imię w grze: Thogri, Veneoth

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 27, 2010, 18:05:26 »

no no, fajnie Uśmiech
a AI mogą poprawić w jakimś patchu ...

Tompa
Małomówny

Reputacja: 0

Imię w grze: Tolevandrel

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 27, 2010, 19:54:13 »

Nie tylko AI szwankuje, jak się poczyta na forach to strasznie dużo technicznych baboli jest również w grze. Crashe i freezy gry występują u naprawdę wielu ludzi. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników do karty graficznej problem crashy znacznie u mnie zmalał ale gra wciąż mi się wypierza przy 80% prób wejścia do Civilopedii. Ponadto jak na taką grafikę (bardzo ładną bez dwóch zdań, ale to ciągle tylko strategia turowa) gra jest potwornie zasobo-żerna. Pozostawia to pewien niesmak :/ Trudno zrozumieć, że tyle mankamentów nie zostało wykryte podczas testów. Gra sama w sobie super, ale pierwsze wrażenie zostało w moim przypadku trochę nad szerpnięte Smutny
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Google visited last this page Maj 20, 2012, 17:00:37