dead
Gawędziarz
SKOWYT
Reputacja: 2
Imię w grze: Anemiczna Ania , Cycata , Karlica
|
 |
« : Lipiec 31, 2010, 08:27:41 » |
|
Widzisz Dagorku - specjalnie dla Ciebie  Pierun - Suba juz mi wylaczyli -> teraz mam Starcrafta 2 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sivar
Mówca
Reputacja: 5
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2010, 09:11:23 » |
|
też pogrywam, ale mnie rozczarowuje kampania. zero taktyki i finezji w misjach - blob i do przodu...  ehh... gdzie mu do DoW czy CoH... a szkoda, bo jedynki fanem byłem sporym, dwójka praktycznie się nie rózni, ale po 10 latach oczekiwałem gry, która bardziej zmusi mnie do ruszenia szarych komórek (na razie skończyłem na Trudnym)
|
|
|
|
|
|
<inactive>
|
|
|
dead
Gawędziarz
SKOWYT
Imię w grze: Anemiczna Ania , Cycata , Karlica
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2010, 09:29:39 » |
|
Graj na Brutalu - tam trzeba naprawde sie wykazac ... misje przechodze po kilka razy badz loaduje ile wlezie ... masakra  (moze te pierwsze nie koniecznie ale te kolejne to juz tak) ... jeszcze w RTSie na najwyzszym poziomie trudnosci sie tak nie na mikrowalem podczas kampanii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sivar
Mówca
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2010, 09:50:25 » |
|
wiesz... ale konstrukcja map wciąż taka sama - nadal nic nie musisz. W porównaniu z punktami kontroli na mapie Relica, co wymuszało na tobie presję czasową i ciągłe kombinowanie i reagowanie ta gra wydaje się być grą zrobioną dla dzieci - możesz się bawić w taktykę, ale nie musisz. Przeszedłem na razie pierwszych 9 misji na Brutalu - nadal to samo, tylko większą uwagę poświęcać muszę na obronę bazy, ale schemat wciąz ten sam - rozbudowa bazy, zbieranie silnych jednostek - czyszczenie mapy blobem. I nie chodzi mi tutaj o trudność gry tylko o zmuszanie do taktycznego myślenia - DoWy nawet na najwyżsyzm poziomie były łatwiejsze od misji na poziomie Trudnym w SC2, ale przynajmniej tam musiałem rozgrywać te misje taktycznie, tu nie muszę. Tu trudnośc polega na tym, że przeciwnik śle na ciebie więcej jednostek i szybciej buduje, a nie to, że mu inteligencja i spryt rośnie.
|
|
|
|
|
|
<inactive>
|
|
|
|
Malacar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 31, 2010, 10:29:50 » |
|
nie wiem do czego zmierzasz? ale w DoW 1+ pierwsyz dodatek większość misji też przechodziło sie blobem, może w 2 to zmienili, nie wiem, nie sprawdzałem... w multi masz więcej główkowania  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sivar
Mówca
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 31, 2010, 10:58:36 » |
|
zmierzam do tego, że konstrukcja gry w SC2 jest archaiczna, w DoW1 jechałeś blobem ale musiałeś ciągle być w ruchu, biegać po mapie, zajmować punkty, bronić ich ,walczyć o każdy kawałek mapy - bez tego żadnego bloba byś nie wybudował. Po prostu mechanika gry Ci to narzucała. W Sc nic takiego nie ma. Jedyne kombinowanie to jakich jednostek użyć do zneutralizowania jednostek przeciwnika. W efekcie więkoszość map wpisuje się schemat - zbuduj bazę, obróń, stwórz bloba, siedząc na dupie w jednym miejscu. To samo miałem w SC1, tylko to było 12 lat temu? Najciekawszymi scenariuszami SC2 była mapa z gazem, gdzie ścigałeś się z protosami o przejęcie punktów gazowych i mapa z nadciągającą falą ognia wymuszająca bycie w ciągłym ruchu - 2 mapy z 25?6? EOT z mojej strony bo się nam niezły offtop robi L:) z drugiej strony nagle mnóstwo luda wywiało na zonach i nie było wczoraj np się zbytnio z kim bić...
|
|
|
|
|
|
<inactive>
|
|
|
Jaskier
Mówca
Reputacja: 22
Imię w grze: Emnelrith
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 31, 2010, 12:20:20 » |
|
Nie wiem, jak single player, ale Multi jest nadal bardzo fajne. Konstrukcja DoWa 1 duuuużo bardziej mi się podoba i wiele bym dał aby ktoś zrobił prawdziwą drugą część tej gry (bo DoW 2 to wszak zupełnie co innego) albo chodziaż jakąs opartą na tym samym pomyśle. Teraz jednak multi SC2 > multi DoW1 (choć jak dla mnie chyba głównie przez to, że raczej trudno chętnuych na partyjki w DoW 1 znaleźć).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sivar
Mówca
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 31, 2010, 12:40:00 » |
|
przecież konstrukcja DoW2 multi była dość podobna do jedynki - zupełnie inna niż singiel - rozbudowa bazy, kontrola punktów na mapie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2010, 14:17:50 wysłane przez sivar »
|
|
<inactive>
|
|
|
Jaskier
Mówca
Reputacja: 22
Imię w grze: Emnelrith
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 31, 2010, 13:27:42 » |
|
Może na poziomie bardzo podstawowego szkieletu gry. W praktyce to dwie bardzo różne gry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ziemov
Rozmówca
Duraz Tarag pije i bije !
Imię w grze: Athylla, Ziemov, Ziemow
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 01, 2010, 20:13:59 » |
|
ja z uwagi na chwilowy brak sprzetu cisne Diablo 1 BW  , czadzik 
|
|
|
|
|
|
"Każdy żołnierz dupa, kiedy wrogów kupa"
|
|
|
Yoshimatsu
Milczący
Reputacja: 0
Imię w grze: KA Shyael sw, firetouch bw, nonde am, KN Enadrius zel(new)
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 02, 2010, 17:50:18 » |
|
zmierzam do tego, że konstrukcja gry w SC2 jest archaiczna, w DoW1 jechałeś blobem ale musiałeś ciągle być w ruchu, biegać po mapie, zajmować punkty, bronić ich ,walczyć o każdy kawałek mapy - bez tego żadnego bloba byś nie wybudował. Po prostu mechanika gry Ci to narzucała. W Sc nic takiego nie ma. Jedyne kombinowanie to jakich jednostek użyć do zneutralizowania jednostek przeciwnika. W efekcie więkoszość map wpisuje się schemat - zbuduj bazę, obróń, stwórz bloba, siedząc na dupie w jednym miejscu. To samo miałem w SC1, tylko to było 12 lat temu? Najciekawszymi scenariuszami SC2 była mapa z gazem, gdzie ścigałeś się z protosami o przejęcie punktów gazowych i mapa z nadciągającą falą ognia wymuszająca bycie w ciągłym ruchu - 2 mapy z 25?6? EOT z mojej strony bo się nam niezły offtop robi L:) z drugiej strony nagle mnóstwo luda wywiało na zonach i nie było wczoraj np się zbytnio z kim bić...
Powiem tak, Nie zgadzam się z twoją opinią Wszystko zależy od konkretnej misji - Przykład? Druga misja z protosami, za pierwszym razem na poziomie trudnym, hybryda i protosi atakowali mi moje budynki przejęte, z czego można było przenieść główną obrone właśnie tam, ale można było po prostu to olać i zbudować te budynki u siebie, zaś na poziomie normalnym atakowali mi tylko i wyłącznie bazę główna. To, że przeciwnicy posyłają więcej i szybciej to raz, druga sprawa, to twój styl grania, Ty wolisz robić bloba i przy tym męczyć się przez kilkadziesiąc minut, ja wole niszczyć bazy wroga z 3 stron słabszymi jednostkami + jednostkami latającymi od innej strony, tutaj wybierasz co robisz i nikt Cie do niczego nie zmusza. SC2 to zwykła kontynuacja, cieszę się, ze pozostali przy starym systemie, jest on wygodny i daje graczom pole do popisu. Słodkie dodatki, niesamowite filmiki jak z filmu sci-fi tylko dodają klimatu. Ten RTS niczego nowego nie wnosi- co nie oznacza że jest ble, nudny i śmierdzi, wręcz przeciwnie. Technicznie jest prawie idealny i dużo, dużo przyjemniej grało mi sie w niego niż w dowa. btw, ale to dalej forum warhammera, nie? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 17:52:19 wysłane przez Yoshimatsu »
|
|
|
|
|
Wolf Panzer
Administrator
Orator
Reputacja: 38
Imię w grze: Thogri, Veneoth
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 02, 2010, 18:38:15 » |
|
jak to grało? dałeś tyle kasy i na półkę? odkupię za 50 zł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aengrod
Redaktor
Mówca
We fight for blessed Hoeth
Reputacja: 25
Imię w grze: Aengrod
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 03, 2010, 10:11:51 » |
|
Powiem tak,
SC2 to zwykła kontynuacja, cieszę się, ze pozostali przy starym systemie, jest on wygodny i daje graczom pole do popisu. Słodkie dodatki, niesamowite filmiki jak z filmu sci-fi tylko dodają klimatu. Ten RTS niczego nowego nie wnosi- co nie oznacza że jest ble, nudny i śmierdzi, wręcz przeciwnie. Technicznie jest prawie idealny i dużo, dużo przyjemniej grało mi sie w niego niż w dowa.
A ja Ci powiem tak: Jedyne co mi się w SC2 podoba jak do tej pory (standardowe umsy) to filmiki i ... to wszystko. Można już poczytać opinie niektórych by blizz skupił się raczej na robieniu pełnometrażowych filmów niż gier - poprostu lepiej im to wychodzi. Ale, do sedna. Czego oczekiwałem? Re-maku sc1. Co dostalem? Hmm, dostałem miks Warcrafta 3 z Sc plus DoW. Co wyszło z tego miksu? Jedno, wielkie g..... Oco chodzi? Jak na tyle lat szlifowania gry - balans jest .. ok, nie ma go. Nie wiem kto z devsów na to wpadł, ale musiał być nieźle naćpany by dać jednostke taką jak Viking dla terranów. Połączenie starego dobrego Goliata, z Wraithem i Lekką domieszką Valkyre. Taki mutant. Jak go biją na ziemi to niczym Transformers zmieni się w piękny myśliwiec PRZEWAGI powietrznej i da drapaka. Jak mu coś nie pasuje w powietrzu zrobi to samo tylko w drugą strone, będąc idealną jednostką do wsparcia twoich czołgów. I to za jaką cene? 150/150? xD nieźle. (a był to przykład pierwszy lepszy) Co do map: wprowadzenie pomysłu na skupienie 3 lub 4 baz sojuszniczych, gdzie na przeciwległym krańcu mapy znajdują się 3 lub 4 bazy przeciwnika, umiejscowione o rzut beretem od siebie, woła o pomste do nieba. (Tak tutaj czepiam się gier 3v3 i 4v4, w rozgrywce 2v2 mamy chociaż stare ale jare Lost Temple, 1v1 wiadomo) Gdzie w 1 części SC na przykładowym The Hunters, mogłeś się znaleźć pomiędzy 2 przeciwnikami (co prawda tylko z 1 wejściem co troche ułatwiało obrone) dodawało smaczku rozgrywce i wymuszało zmiane z góry zaplanowanej taktyki, tak w SC2 mamy: zwykłe point, click nd attack. Mogę jeszcze długo, ale po co? Leżącego się nie kopie. 
|
|
|
|
|
|
Ten, który stłumił swe pożądliwości, który jest wolny od wszelkiej żądzy, którego pokarmem jest Pustka - bez zobowiązań, wolny - jego drogi są nieodgadnione niczym szlaki ptactwa na niebie.
|
|
|
|
Malacar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 03, 2010, 10:34:29 » |
|
jezeli dali edytor map jak w sc1 to gracze problem map naprawia sami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sivar
Mówca
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 03, 2010, 10:56:32 » |
|
tutaj wybierasz co robisz i nikt Cie do niczego nie zmusza.
zgadzam się w całej rozciągłości.. ta gra mnie zbytnio do myślenia nie zmusza, niestety :/ mogę pokombinować, ale nie muszę...
|
|
|
|
|
|
<inactive>
|
|
|
|