Przełęcz Czarnego Ognia
Maj 23, 2012, 07:44:33 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strony: [1] 2 3 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Leczący RP a Zealot  (Przeczytany 4576 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jaskier
Mówca

Reputacja: 22

Imię w grze: Emnelrith

« : Lipiec 27, 2010, 10:24:45 »

Ostatnio grałem sporo swoim zealotem i czytając te wszystkie płacze jaki to Rune Priest biedny postanowiłem rzucić okiem na tą jego biedność. I jakoś nie mogę zaobserwować - w zasadzie we wszystkich aspektach leczenia przewyższa Zealota. Nie ma tylko dobrego T4, ale jego T2 oraz inne zabawki w zupełności to rekompensuje.

Weźmy dla przykładu 2 buildy:
ST>AoE RP

ST>AoE Zealot

Niby to samo ale różnice znaczne:
Master Rune of Fury/Ritual of Innervation - 20% na odzyskanie AP przy każdym cascie, w przeciwieństwie do 25% przy zadaniu obrażeń wspomaga nie tylko DPSów i Tanki ale też healerów i pozwala na sprawny AP management bez Restorative Burst bez którego żaden Zealot nie może wyjść z domu. Wspomaga też drugiego healera w party.
Niby można dotować przeciwników licząc na zyski z rytuału, ale wymaga to kilku dodatkowych castów, podejścia do przeciwnika i wydania AP. Rzadko jest na to czas.
Ancestor's Blessing w przeciwieństwie do Tzeentch's Refreshment znajduje się w przydatnej scieżce i z nawiązką wyrównuje to czego reszta grupy nie dostanie ze względu na brak rytuału. W połączeniu z Rune of Fury oferuje to całej grupie odzyskiwanie AP na absurdalnym wręcz poziomie.
Runepriest ma tez jeszcze jedną wartą uwagi taktykę, nie majacą odpowiednika po stronie Chaos: Ancestor's Echo.
Jedyną przewagą healującego Zealoty są 2 niezłe morale 4 Tzeentch's Shielding oraz Windblock (jeśli pójdzie się dla odmiany w pełne drzewo AoE) i Wind of Insanity który może i wyglada przyjemnie, ale mimo, iż nie daje immunity na knockback nie działa jeśli cel już takową posiada. Ponadto rootuje w miejscu co dla polegającego na ruchliwości healera nie jest takim znowu dobrym rozwiązaniem. Sprowadza się to w zasadzie do tego, że mamy nadzieję, iż Wh albo Slayer którzy nas włąśnie zaatakują nie ma immuna, bo w innym wypadku jesteśmy martwi.

Reasumując: wytłumaczcie mi prosze wszyscy te płacze, że RP jest taką sierotą wśród healerów. Do niczego niepotrzebny, przez nikogo niechciany, najgorszy z mozliwych itd. Bo mmnie się tu coś nie klei Język

EDIT:

Dla uzupełnienia tematu dorzucę jeszcze w zasadzie wszystkie przydatne taktyki posiadane tylko przez jedną ze stron:

Zealot:
Warped Flesh - pewnie dodaje trochę przeżywalności, ale są to raczej ilosci ważne dla DPS Zealota niż leczacego. Raczej nie warta uwagi, ale zamieścić nie zaszkodzi.
Empowered Alteration - dodatkowe źródło AP od Zealota. Niestety nie umywa się do tego co daje połaczenie Master Rune of Fury z Ancestor's Blessing
By Tzeentch's Will! - przydatna rzecz, zwłaszcza, że M4 zealota są całkiem niezłe. Nie wiem, jak to działa przy wyzszej szansie na kryt, ale mnie nawet z tą taktyką naładowanie M4 zajmuje ponad półtorej minuty, więc szału nie ma. Zwykle w jej miejsce wkładam np. Chaotic Force

Runepriest:
Stoutness Of Stone - nie wiem, czy ktoś tego używa, ale nie wydaje się pozbawione sensu. Wrzucam z kronikarskiego obowiązku.
Ancestral Inheritance - taktyka lepsza niż 4 taliki na armor? Mniam Uśmiech
Regenerative Shielding - armor buff z najczęściej spamowalnego HoTa. Poproszę Uśmiech
[slepp]Cleansing Vitality[/spell] - może nie cudowne, bo i masa taktyk jest lepszych, ale jeśli HoT skaluje się willpowerem/hp to wyglada na wart grzechu.

Przy taktykach warto zauwayć, że różnica pomiędzy Master Rune of Fury a Rytuałem pozwala RP na zastąpienie Restorative Burst czymś innym dając w zasadzie o jeden więcej slot na taktykę. I tu więc Rp zdaje się mieć całkiem znaczną przewagę nad Zealotem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 10:43:29 wysłane przez Jaskier » Zapisane

Anadim
Mówca

Reputacja: 20

Imię w grze: Sidorius (Karak-Azgal), Zooltan (Bulrok), Tissaja(Karak-Azgal), Borlis(Karak-Azgal)

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2010, 10:40:42 »

Reasumując: Porównujesz runkę która daje zwrot AP tylko gdy się użyje skilla (czyli wyda AP) z rytuałem, który w/g opisu triggeruje również przy autoataku. Mam nadzieję że rozumiesz że oba skille mają w pewnych aspektach przewagę? Bo zwróciłeś - jakże wybiórczo - uwagę na tylko na zdolność RP.
Narzekasz też na zdolność kb po której przeciwnik może zostać ponownie "odkopnięty". Poza tym wyraźnie pisze że możesz ją przerwać, i kolokwialnie mówiąć spie....ać, jeśli taka twoja wola.

To tak na początek, bez większego analizowania i przesadnej znajomości wymienionych tu klas, którymi nie gram.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 10:44:22 wysłane przez Anadim » Zapisane

Jeśli walka była uczciwa, znaczy że źle ją zaplanowałeś.

"There is no 'I' in 'team', but there is a 'we' in 'weapon.'"
Jaskier
Mówca

Reputacja: 22

Imię w grze: Emnelrith

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2010, 10:51:51 »

Reasumując: Porównujesz runkę która daje zwrot AP tylko gdy się użyje skilla (czyli wyda AP) z rytuałem, który w/g opisu triggeruje również przy autoataku. Mam nadzieję że rozumiesz że oba skille mają w pewnych aspektach przewagę?
Tak, rozumiem. Także wyjaśniłęm dlaczego moim zdaniem odpowiednik RP jest lepszy:
 - daje AP także samemu RP jak i drugiemu healerowi w party. Działa też przy wszelkiego rodzaju buffach, debuffach, detauntach i DoTach. Rytuał tylko na Autoataki i zdolnosci direct damage.
 - pozwala dzięki temu na zrezygnowanie z Restorative Burst
 - Jeśli połączy się ten skill z  użyciem Ancestor's Blessing to całe party otrzymuje taki boost do Ap, którego nie można porównać do czegokolwiek co może zaserwować Zealot.

Narzekasz też na zdolność kb po której przeciwnik może zostać ponownie "odkopnięty".
Bo też mi się "z opisu" bardzo podobała, dopóty, dopóki nie przetestowałem jej w praktyce. "Odkopuje to"to" na jakieś 15-20ft i przy najmniejszym nawet lagu jak tylko sie skończy nie zdazysz się nawet ruszyć a przeciwnik jest już ponownie na tobie. Jesli natomiast ma immunity to właśnie się bardzo ładnie zrootowałeś i jeszcze zdjąłeś z niego detaunta zadając tym skillem obrażenia. Więc nawet przy szczesciu, że przeciwnik immune'a nie ma co najwyżej kupujesz sobie kilka sekund zanim i tak znajdzie się na tobie. Po dość długich testach stwierdziłem dość jednoznacznie że kite'owanie jest jednak way to go Smutny

andzik13
Bard

Reputacja: 15

Imię w grze: Maradag

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2010, 11:01:04 »

Taktyka na armor jest taktyka rasowa i jest raczej nieuzywalna to samo z ta na kb. Poza tym jesli juz tak rozpatrujesz te taktyki to rozpatrz je w zestawie, nie da sie ich uzyc wszystkich. Masz mozliwosc wejsc na testowym to sobie go machnij i potestuj. A potem napisz wywod o tym jaki to rp jest lepszy od zealota lub na odwrot.

Tak czy siak obaj healerzy sa najgorszymi healerami po swoich stronach. (rp najlepiej nadaje sie do debuffa do heala bedac w dpsie).

I skonczcie sie opierac na opisach na wardb. Po pierwsze przy kazdym patchu nagle sie okazuje ze poprawili jakis opis, a po drugie wardb jest nieaktualizowane od ilus tam patchy.

"Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience."
Anadim
Mówca

Imię w grze: Sidorius (Karak-Azgal), Zooltan (Bulrok), Tissaja(Karak-Azgal), Borlis(Karak-Azgal)

« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2010, 11:10:53 »

Za to Rytuał daje rdps i mdps i tankom dodatkowego kopa. Ale po co o tym wspominać. Oczywistym jest że dla twojej konkretnie postaci lepsza byłaby runka, ale to podejście mocno egoistyczne, a przewaga dyskusyjna w skali bitwy.

Nie za bardzo wiem jak dokładnie działa ten twój kb w praktyce, ale może po prostu nie ma co czekać na dmg, tylko zrywać go od razu po odrzuceniu(bądź nie) przeciwnika. Z moich własnych doświadczeń - z nędznego kb WP korzystałem raczej żeby kogoś zrzucic z klifu (czy wykorzystać w inny złośliwy sposób), bo odrzut również nikczemny.
PRzede wszyskim przyjemną cechą jest brak zakładania immunity. A że nie omija immunity? Za dobrze by było.

Thoern
Mówca

Reputacja: 6

« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2010, 11:22:32 »

nie wiem co cpasz Jaskier ale zmien dilera bo to niezle gowno  Język

Master Rune of Fury lepsze niz taktyka Restorative Burst?  Duży uśmiech
moglbys to jakos poprzec matematycznie bo jak dla mnie 20% szansy na 50AP co 2,5sek, czas rzucania team heala, nie jest > niz prawie 100% szansy, przy moim healcrit ok 40% i 6 osobach w party, na 40AP przez 3 sekundy. Ale do szkoly chodzilem dawno i moge sie mylic.

Jezeli opis Marka jest poprawny to najpewniej odpala sie przy kazdym direkt ataku, rowniez ze skilli aoe albo autoatakow. Czyli taka sorca lub czopas maja stale dodatkowe AP.

Co do taktyk to niestety ale 3 sloty RP ma stale zajete na 160 willpower, blesing of grungi (+25% heala) i restorative burts, wiec na Stoutness Of Stone miejsca nie ma. Taktyka na 660 armora jest rasowa a chyba nie chcemy zaczynac dyskusji o taktykach rasowych jak ta u orkow?  Chichot. Regenerative Shielding nie stackuje sie z pota/aura itp wiec szalu nie robi.

http://www.wardb.com/career.aspx?id=15#11:32:0:0:15:32768:29:592:589:8590:8588::::694:695:696:8613 prosze bardzo, masz build zeloty ktory jest>buildy RP na RvR

Leczysz jak normalny healer ale z potka/sztandarem/taktyka za renown/taktyka na morale m4 masz szybciej niz normalni ludzie m2. A odciecie heala o 50% calej pierwszej linii to prawie gwarantowany jej zgon
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 11:30:26 wysłane przez Thoern » Zapisane

leniwy lider Garaz Runkaraki
andzik13
Bard

« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2010, 11:31:52 »

nie wiem co cpasz Jaskier ale zmien dilera bo to niezle gowno  Język

Master Rune of Fury lepsze niz taktyka Restorative Burst?  Duży uśmiech
moglbys to jakos poprzec matematycznie bo jak dla mnie 20% szansy na 50AP co 2,5sek, czas rzucania team heala, nie jest > niz prawie 100% szansy, przy moim healcrit ok 40% i 6 osobach w party, na 40AP przez 3 sekundy. Ale do szkoly chodzilem dawno i moge sie mylic.

Jezeli opis Marka jest poprawny to najpewniej odpala sie przy kazdym direkt ataku, rowniez ze skilli aoe albo autoatakow. Czyli taka sorca lub czopas maja stale dodatkowe AP.

Co do taktyk to niestety ale 3 sloty RP ma stale zajete na 160 willpower, blesing of grungi (+25% heala) i restorative burts, wiec na Stoutness Of Stone miejsca nie ma. Taktyka na 660 armora jest rasowa a chyba nie chcemy zaczynac dyskusji o taktykach rasowych jak ta u orkow?  Chichot. Regenerative Shielding nie stackuje sie z pota/aura itp wiec szalu nie robi.

Nie rozumiem dlaczego to ma byc tylko przy grup healu? (moze moj rp nie ma jeszcze nawet 40 rr). Ale polecam zmienic dealera, skoro juz Jaskrowi to poradziles to moze sam z tej rady skorzystaj. (dosyc niski poziom argumentow).

"Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience."
Anadim
Mówca

« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2010, 11:37:53 »

Group heal Thoern wymienia w aspekcie "prawie 100% szansy", jako że prawdopodobieństwo, że wejdzie choć jeden krytyk przy 9 próbach jest nieporównanie większe od tego 40% przy pojedyńczej próbie. Ale mogę się mylić, w końcu szkołę też oglądałem dość dawno.

Najprawdopodobniej podobnie będzie działać runka i rytuał. 20% szans przy jednym zdarzeniu (cast), ale za to dowolnego typu, przeciw multiplifikowanemu prawdopodobieństwu (dla AoE) w przypadku rytuału.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 11:41:10 wysłane przez Anadim » Zapisane

andzik13
Bard

« Odpowiedz #8 : Lipiec 27, 2010, 11:52:51 »

No statystyke mialem dosc dawno, ale 9 losowan z szansa na wygrana 20% nie daje 100% Chichot Ale tu raczej chodzi o kryta ktory daje ap z taktyki, a o castowaniu aoe wspomnial przy runce, ktora moze procnac przy czymkolwiek, wykananym przez kogolowiek, a nie tylko rp i castowaniu aoe.

Ale jesli to ma byc powazna dyskusja z porownaniem obu klas to radze udac sie na testowy serwer Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 11:56:01 wysłane przez andzik13 » Zapisane

Anadim
Mówca

« Odpowiedz #9 : Lipiec 27, 2010, 11:56:51 »

9 losowań - 40% szansy na kryta - proc taktyki. O tym pisał Thoern. I napisał "blisko 100%". Ja tylko wspomniałem że przy 20% rytuału będzie działał podobny mechanizm.

P.S.
Do poważnej dyskusji trzeba zmienić topic: "Leczący RP a Zealot - Poważna Dyskusja"  Język
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 11:59:26 wysłane przez Anadim » Zapisane

andzik13
Bard

« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2010, 12:06:05 »

Ok, moja wina blednie zinterpretowałem przecinki Chichot Tyle tylko ze cala dyskusja chyba toczy sie o to (przynajmniej narazie), ze runka plus taktyka Ancestor's Blessing daje niezlego kopa w AP calemu party i to lepszego niz Rytual Zealota z jego taktyka.

Ogolnie Thoern ma racje, rp ma 3 sloty mniej wiecej na stale zajete. Wiec to ze ma uzyteczna wg kogos jakas takyke nie wnosi nic bo i tak zapewne jej nie uzyje. Zreszta Zealot tez pewnie ma taki "must be" zestaw 3 taktyk.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 12:10:53 wysłane przez andzik13 » Zapisane

Miggh
Rozmówca

Reputacja: 4

Imię w grze: Miggh

« Odpowiedz #11 : Lipiec 27, 2010, 12:19:53 »

Hmm to tak
Skąd wam się te 9 losowań wzięło to nie mam pojęcia grup heal działa na grupę a mi się jeszcze w większej niż 6 osobowej nie udało być ( w WAR ) Uśmiech , a taktyka procuje tylko z directów więc Rune of Serenity odpada. Ale fakt, że Blessing Of Valaya w walce rzucone prawie zawsze trignie odzyskiwanie AP ( taktyka nie procuje jak bezie overheal krytyczny)

Ale racja runka na AP jest bardzo ładnym dodatkiem tylko, że sama w sobie nie ma szans zastąpić innego rodzaju regeneracji AP ( dla helującego)
Jeśli nie używasz Restorative Burst albo regeneracji z Sovka to nie poleczysz za bardzo.
Natomiast taktyka Ancestor's Blessing ma tylko sens jak w party 2 healerów je będzie używało.
Nie wspomniałeś jednak o jednej bardzo ważnej z mojego punktu widzenia taktyce dla RP Runic Blasting ( bez niej się nie ruszam z domu Uśmiech )

O przeciwnej stronie mocy się nie wypowiem bo ma dopiero 7 lev ( od 1,5 roku  Uśmiech )  
Linden
Bard

Please don't hurt me.

Reputacja: 27

Imię w grze: Lindenn AM

« Odpowiedz #12 : Lipiec 27, 2010, 12:25:15 »

Dlaczego używacie discipline? Przecież 160 willpowera mniej to prawie żadna różnica.

Lindenliel SW, Androin WL, Aethele SM
Pierun
Gość
« Odpowiedz #13 : Lipiec 27, 2010, 12:27:41 »

Dlaczego używacie discipline? Przecież 160 willpowera mniej to prawie żadna różnica.

Na jednym healu to niby mała różnica, ale zsumuj sobie cały swój heal na przestrzeni np. 10 sekund i wtedy 160 willpowera już robi różnicę.
andzik13
Bard

« Odpowiedz #14 : Lipiec 27, 2010, 12:28:18 »

Wiem ze 6 to byla taka pomylka z aoe dmgu. A ta taktyke do kryta to dla debuffa do heala? I dlaczego 2 healer musi uzywac Ancestor's Blessing zeby oplacalo sie jej uzywac? (tu chodzi o ap dla party nie dla RP, sam RP ma od tego ta na kryta).

Strony: [1] 2 3 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Google visited last this page Maj 17, 2012, 12:20:36