Hmm, jeśli o te dwie chodzi to wyjątkowo źle trafiłeś pod względem cyklu FOTM (który, nie oszukujmy się, jest obecny w grze posiadającej ponad 50 postaci do wyboru).
Janna była absurdalnie mocna kilka miesięcy temu gdy jej tornado było jakies 2 razy szersze i podrzucało przeciwników na prawie dwukrotnie dłużnej - teraz zostala jednak zbalansowana i choć nadal jest dobra, to w zasadzie tylko w szczególnych przypadkach, gdzie jej tarcza robi naprawdę różnicę (np. ostanie co chciałbym zobaczyć po drugiej stronie to Kog albo Olaf z jej tarczą). W innych sytuacjach inni supporterzy wydaja się przydatniejsi.
Soraka została "przycieta" wraz z ostatnim patchem i wydaje się, że trochę za mocno - jej najwazniejsza zdolność: Infuse (zdolność dajaca manę) została znerfiona do granic bezużyteczności i w tej chwili naprawdę ciężko znaleźć powód by wybrać ją ponad którąkolwiek inną supportową postać (pewnie za patch albo dwa osiagna złoty środek, ale na razie jest kiepsko).
Co nam zostaje z supportów?
Kayle - świetna postać, kosztuje jakieś śmieszne ilosci IP, jej ultimate jest jedną z najbardziej irytujacych rzeczy w grze; jej heal połaczony z przyspieszeniem to chyba moja ulubiona zdolność tego typu. Jej Q jest naprawdę fajnym nukiem na poczatku i skutecznym slowem na końcu gry a zdolnośc przemieniająca ataki melee w ranged - istne cudo. Jej WIELKĄ zaletą jest to, że grę zaczyna jako support, ale pod koniec gry staje się przy okazji niesamowitym carry. Traci niewiele ze swoich umiejetności supportowych a przy tym zadaje makrabryczne obrażenia autoattakami stojac bezpiecznie na dystans. Jedyną jej wadą jest to, że do osiagniecia pełni mocy potrzebuje dość długiej gry - jesli twoja druzyna ssie od samego początku to prawdopodobnie nie uda Ci się uratowac sytuacji -> przeciwnicy bedą już zbyt wypasieni. Jesli jednak gra układa się dość wyrównanie, to Twoja przemiana w bestię end-game'u najprawdopodobniej doprowadzi Cię do zwycięstwa.
Niestety nie do końca pasuj ona do typu support/caster o którym wspominałeś. W późnej grze bazuje na autoattakach wiec jest support/carry.
Zilean - upierdliwość jego ultimate'a może się rówanać tylko z tym pani powyżej. 15-to sekundoway guardian angel z niewielkim cd jest naprawdę przydatną rzeczą w team fightach. Do tego slow/speed boost który pogrąży/uratuje niejednego champa w ciągu gry oraz 8% boost dla całej druzyny który bardzo się przydaje gdy masz w druzynie sporo champów w stylu "soft carry" (a więc takich którzy bazuja raczej na swoim levelu a nie zdobytym sprzęcie). Dodatkowo jego nuke - time bomb zadaje niesamowite obrażenia we wczesnym stadium gry.
W przeciwieństwie do Kayle Zilean błyszczy w early i mid game aby przygasnąć w late (jego time bomby nie robia już na nikim wrażenia ---> nie zadaje praktycznie żadnych obrażeń).
jest w ten sposób trochę podobny do Janny - prawdziwa siłę pokazuje w odpowiednio skrojonej drużynie. Dla przykładu kilka dni temu miałem grę w której w teamie bylem ja jako Nasus (2vs1 lane), udyr w jungli, vladimir solo mid oraz rammus i zilean w ostatnim z lane'ów. Dzięki boostowi do doświadczenia osiągnałem poziom 11 kiedy moi przeciwnicy w lane'ie mieli ledwo 6. Wykorzystaliśmy to i od razu zabiliśmy barona a potem po prostu po nich przejechaliśmy. Gra skończyła się zabiciem nexusa gdy na liczniku było chyba 19 minut. I to bez zadnego d/c czy feedowania ze strony przeciwnej ^^
Nidalee - jedna z moich ulubionych postaci. Jest typowym soft-carry (jej siła wzrasta bardziej z levelem niz z przedmiotami) i po ostatnich zmianach, gdy jest zrobiona pod AP świetnie leczy (dlatego ją tu umiesciłem ;p ) jak i zadaje niesamowite obrażenia w formie jaguara albo rzutem włócznią (jesli jest odpowiednio wyfarmiona pod koniec gdy potrafi nim praktycznie jednym strzałem zabić miękkich carry/casterów (co ładnie widać w 4 i 5 części
tego filmiku). Efektowna przez całą grę, o niesamowitej wręcz liczbie możliwości. Inna sprawa, ze blizej jej do dps'a niż supportera.
Taric - wygląda, porusza się i mówi jak jeden wielki żart, ale jak na złość jest też niesamowicie potężną postacią. Bardzo twardy, ma jeden z lepszych stunów w grze (jeśli nie najlepszy), aurę zwiększająca armor Twoim jako passive i zmniejszajacą przecwnikom jako active (razem z niezłymi obrażeniami AoE), bardzo rozsądne leczenie o niskim cd, oraz kolejną aurę w postaci ultimate'a który jest HoT'em a przy tym zwiększa znacznie obrażenia Twoje i sojuszniczych champów (kiedyś działał też na miniony przez co wiezyczki znikały w kilka sekund, ale nie wiem czy tak jest nadal). Niezwykle potezna postać i jesli nie przeszkadza Ci jego aparycja (grasz arcymagiem, więc czemu miałaby?

) to jest on baaardzo potężnym wyborem. Często banowany w grach ranked. Tu z kolei
fajny filmik z Taric'u.
btw - ten status "busy" serverów zaczyna mi działac na nerwy. Drugi dzie z rzedu gdy akurat mogę sobie pograc nie mam jak się zalogowac