witam, napisze takiego krotkiego posta z moich doswiadczen gry SM moze sie przyda szczegolnie nowym graczom, to sa tylko moje prywatne opinie po wbicu cr 40 rr 38 nic wiecej

otoz:
1. sm to tank, ktory w pve sprawdza sie dobrze
2. sm jako dps sprawuje sie niezle jesli posiada odpowiednie itemki a jego wlasciciel potafi wzglednie dobrze operowac bindami do skili (addon nerfed buttons pomaga tutaj)
3. sm wg mnie jednak to najgorszy z tankow orderu
4. sm posiada wiele unikalnych skili a jego mechanika w odpowiednich rekach sprawa ze duzo mozna pokombinowac na polu walki JEDNAK ta sama mechanika dziala na jego niekorzysc, poniewaz zeby uzyc niektorych skili musimy byc w Perfect Balance (PB) a to oznacza pare s mniej zanim uzyjemy docelowego skilla
5. sm ma wg mnie najgorzej rozlozone skille w mastery tree, wystarczy porownac
www.wardb.com drzewka SM i IB
6. skille z mastery tree takie jak Ehteral Dance, Crushing Wave niedosc ze sa bardzo wysoko i ze w ogole sa w mastery tree a nie jako core sa zbugowane lekko i przy warunkach panujacych na serwach jest naprawde ciezko ich uzywac przyklad: ED bije max 5 razy, odpalamy go na naszym celu, ktory wie ocb i odsowa sie od nas lekko (nie mowiac juz o healerach, ktorych poprostu zaczna spier%%%c) i mamy skill interupted ani dmg ani knocka
to sa rzeczy ktora sie tycza samego SMa jest ich wiecej ale kompletna liste wad i zalet zrobie dzis wieczorkiem moze
generalnie o tankach:
1. tank szybko wbija lvl bo moze robic aoe pq (20 mobow na klate i bijemy)
2. tankowi ciezko wbic renown rank na Scenariach, poniewaz:
-archetyp postaci jako tank nie dostaje tak jak np healer za leczenie zadnych pkt np za uzywanie guard (tudziez ochrone healerow itp itd) to + maly dmg, ktory robimy = znikome renown
-na fortach, keepach ciezko uzyskac dobry contribution (pomijam fakt, ze ten system to jaka jedna niewiadoma) w porownaniu do RDPS czy healerow, ktorzy spamuja 3 klawisze i zadowlenia zbieraja gold bagi
3. ostania rzecz, ktora sprawila ze powiedzialem DOSYC KU@#A to ataki na keepy i forty, moment w ktorzym tanki musze rushowac na tank wall przeciwnika zeby zrobic miesjce dla mdsp i zabic lorda przyklad: 10 tankow po odliczaniu wbiega z morale lvl 4 nie zwazajac na to ze tam na gorze czeka ich pieklo w postaci 40 rzadnych krwi wrogow, daja z siebie wszystko, stunuja, leca knocki, debuffy, snare itp itd NAWET dostaja jakies heale ale co to co to reszta rdps/mdps i helaerow zostala na dole z niewiadomego mi powodu,
patent wyglada nastepujaco taki WP spamuje 3 klawisze i dostaje w pyte rewnon a taki tank, ktory zrobil co do nego nalezlo dostaje co? free ticket do wc lub ewentualnie laskawie dostanie resa jak juz lord padnie (zdarzylo mi sie ze nie dostalem a mialem jakis worek i nie zdazylem wrocic na czas z wc)
z tankami jest tak, ze nie jestesmy na dzien dzisiejszy tak naprawde ani potrzebni ani uzyteczni a tym bardziej SM, ktory tak naprawde dla grupy ma niewiele do zaoferowania i jesli myslisz ze jako SM bedziesz niczym ten Geralt mieczem ucinal glowy to sie grubo mylisz, chcesz robic dobre dmg w zwarciu? zrob choppe/slayera
chcesz obrywac po mordzie i byc olewanym z powodu slabego dmg oraz innych mocnych argumentow (stuny itp) to zrob IB albo KOTBS
i jeszcze jedno polecam
http://www.warhammeralliance.com/forums/forumdisplay.php?f=51 jesli ktos jednak ma ochote zaczac SMa tam znajdziecie wszystko
ostatnia rzecz SM jest jak SW i WL te postacie trzeba poprostu kochac i to co tu napisalem nie znaczy ze sa one totalnie nie grywalne, oczywiscie, ze nie sa jednak gra nimi to nie jest miod ....
pozdro